Αρχική σελίδα Ηθικά προβλήματα

10 Ιανουαρίου 2019

Το biohacking στη Σουηδία γίνεται συνήθεια


Το biohacking στη  Σουηδία γίνεται συνήθεια- βιοηθική - ηθική
Το biohacking στη  Σουηδία γίνεται συνήθεια

Ο όρος «biohacking» είχε συνδεθεί μέχρι πρόσφατα με μια ομάδα περιθωριοποιημένων τεχνολόγων που ασχολούνται με πειράματα τροποποίησης σώματος «κάντο μόνος σου».

Ωστόσο σε ορισμένες χώρες το κίνημα γίνεται γνωστό όλο και περισσότερο.

Τα τελευταία τρία χρόνια, περισσότεροι από 4000 Σουηδοί είχαν ένα μικροσκοπικό αναγνωριστικό μικροτσίπ ενσωματωμένο στον αντίχειρά τους, επιτρέποντάς τους να αγοράσουν τρόφιμα, να εισέλθουν σε ασφαλή κτίρια και γενικά να εκτελέσουν μια σειρά από κοινωνικές δραστηριότητες απλά περνώντας το χέρι τους μπροστά από το μηχάνημα ανάγνωσης. Το μικροτσίπ αναπτύχθηκε από τη σουηδική εταιρεία Biohax International. Τα εμφυτεύματα χρησιμοποιήθηκαν για πρώτη φορά το 2015 αλλά έχουν γίνει ιδιαίτερα δημοφιλή τους τελευταίους μήνες. Πολλές εταιρείες στη Σουηδία προσφέρουν ήδη την υπηρεσία αυτή στους υπαλλήλους τους –συχνά δωρεάν- για να τους εξυπηρετούν κυρίως με τη γρήγορη πρόσβαση στο κτίριο.

Οι δημιουργοί της συσκευής λένε ότι τα τσιπ βοηθούν στην μείωση των πλαστικών απορριμμάτων και οι χρήστες λένε ότι πρόκειται για έναν βολικό τρόπο εκτέλεσης εργασιών που διαφορετικά θα απαιτούσαν ταυτότητα.

Η επιχειρηματίας Szilvia Varszegi, δήλωσε ότι το τσιπ «ουσιαστικά λύνει τα προβλήματά μου»: «δε
βλέπω κανένα πρόβλημα στο να γίνει -κάτι τέτοιο- συνήθεια. Νομίζω είναι κάτι που μπορεί να κάνει τη ζωή των ανθρώπων καλύτερη».

Τα εμφυτεύματα χρησιμοποιούν την τεχνολογία Near Field Communication (NFC) όπως συμβαίνει και στις επαφές πιστωτικών καρτών ή τις κινητές πληρωμές. Όταν ενεργοποιείται από έναν αναγνώστη λίγα εκατοστά μακριά, δεδομένα ρέουν μεταξύ των δυο συσκευών μέσω ηλεκτρομαγνητικών κυμάτων. Τα εμφυτεύματα είναι «παθητικά», που σημαίνει ότι περιέχουν πληροφορίες που μπορούν να διαβάσουν άλλες συσκευές, αλλά δε μπορούν αν διαβάσουν τα ίδια τις πληροφορίες.

Οι επικριτές ωστόσο ανησυχούν ότι οι πληροφορίες σχετικά με τις συσκευές θα μπορούσαν εύκολα να έχουν πρόσβαση τρίτα μέρη. Όταν η συσκευή ξεκίνησε πέρυσι στα τρένα SJ της Σουηδίας, ένα ελάττωμα στο σύστημα σήμαινε ότι μπορεί στο προσωπικό της σιδηροδρομικής γραμμής να εμφανιζόταν το προφίλ του επιβάτη στο LinkedΙn αντί για τις πληροφορίες εισιτηρίου. 


Πηγή: BioEdge

Λυδία Μπάρμπα- Stagiaire EEB

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...